Robert Smink kunstenaar en fotograaf uit Haarlem.

Inspiratie

Persoonlijk14-04-2014

Fotografie

Tijdens mijn opleiding ’Grafische Vormgeving‘ heb ik veel gefotografeerd. Daarna is het door alle drukte van gezin en baan weggezakt. Sinds 2005 ben ik weer regelmatig aan het fotograferen. Kennelijk met een ander oog dan vroeger. Zelf vind ik mijn foto’s nu veel beter dan toen en reacties van anderen bevestigen dat.


Inspiratie
Mijn fotowerk vindt grotendeels spontaan plaats. Natuurlijk is het licht de doorslaggevende factor. Maar het is ook de combinatie tijd, plaats en situatie die leidt tot goede beelden. De volgende fotografen bewonder ik zeer: Ansel Adams, Ruben Smit en Bas Meelker (landschap), Walker Evans, Ed van der Elskenen Eddy Posthuma de Boer (straat), Annie Leibovitsj, Erwin Olaf en Anton Corbijn (portret en enscenering). Zij hebben dus invloed, ook al is dat niet direct zichtbaar. Het zet je aan het denken over je eigen fotografie en aanpak. Tegelijkertijd realiseer ik mij dat ik door deze namen te noemen tientalle andere voortreffelijke fotografen tekort doe.


Grafisch

Sinds mijn opleiding ruim 35 jaar geleden ben ik continu werkzaam als grafisch vormgever en de laatste jaren ook als dtp-er. Menig huisstijl en andere opdrachten zijn in die periode voorbij gekomen. Hierbij een selectie van dat werk.


Inspiratie

Een opdracht start met een briefing en de gedrevenheid van de opdrachtgever. Die briefing moet liefst zo helder en kort mogelijk zijn. Daarbij is het van het grootste belang kennis te nemen van het achterliggende verhaal. Dat namelijk is de voedingsbodem voor mijn inspiratie. De benadering van het onderwerp en de stijl wordt voor het grootste deel bepaald door mijn bagage. In mijn kindertijd maakte ik met mijn ouders enkele cultuurreizen. Daarna volgden mijn studie, regelmatig museumbezoek en het lezen van kunstboeken. Cézanne, Matisse, Miro, Mondriaan, en Picasso hebben mij gevormd.

Beelden

De reden dat ik de beelden in deze twee categorieën verdeel heeft te maken met het materiaal en het formaat. Dat wil zeggen dat een buitenbeeld ook binnen te gebruiken is, maar een binnenbeeld NIET buiten. Het materiaal van een binnenbeeld is niet langdurig bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast zijn de buiten­beelden groter van formaat, dus lastiger in huis te plaatsen.


Inspiratie
Vanaf 1995 ben ik met enige regelmaat aan het beeldhouwen. Ik was het platte vlak in die periode meer dan zat en stond open voor iets nieuws maar wist niet wat. De eerste keer dat ik echt gegrepen werd door beelden en dat is nooit meer over gegaan, was bij het zien van de beelden van Henry Moore. En in mindere mate bij Auguste Rodin. Ook het werk van Jean (Hans) Arp is door zijn sterke grafische voorkomen belangrijk voor me. Daarnaast mag ik Elsbeth Pluimers niet vergeten te noemen. Onder haar vleugels heb ik enkele jaren mogen experimenteren.

Met groet,

Robert

Reageren